C-diploma

Na het bekende A & B diploma heb je ook nog het C diploma. Iedereen weet dat dit zwemdiploma bestaat maar wat het precies inhoudt? Tja dat wordt vaak wat lastiger. Iets met reddend zwemmen? Ach dat maakt ook niet uit want na het behalen van minimaal je A diploma vinden ouders het vaak wel genoeg.

Eerst je zwemdiploma halen en dan mag een kind op een sport naar keuze. Maar wist je wel dat zowel het A als het B diploma een opstap zijn naar het volledige ABC zwemdiploma? Dat een kind alleen met het volledige ABC zwemdiploma veilig kan zwemmen?

Als we heel ver terug gaan in de tijd was er maar 1 zwemdiploma. Het was te vergelijken met het C diploma. Het duurde alleen zo lang voor je dat had behaald. Vandaar dat het complete zwemdiploma in 3 stappen is verdeeld. Zo behaald een kind eerder resultaat.

Maar het eindresultaat blijft alleen met deze 3 diploma’s het zelfde. Een kind voldoet aan de eisen van het Nationale Norm Zwemveiligheid en kan dus echt veilig zwemmen met het complete zwem ABC. Echt veilig leren zwemmen, jezelf kunnen redden in het water of gevaren inschatten en kunnen handelen als het fout dreigd te gaan. Je hoofd boven houden en niet verdrinken. Dat zijn de grootste reden om je kind op zwemles te doen. Daarnaast wil je dat je kind een leven lang plezier kan beleven in en rond het water. Maar waarom haken dan zoveel ouders af na het B-diploma? Is het omdat het te lang duurt? Of omdat het te duur is? We die warmte zat zijn? Of omdat je kind zo graag op een andere sport wil? Of omdat de meerwaarde van het C diploma niet wordt ingezien? Ik weet het antwoord niet.

Wel weet ik dat het C diploma een leven lang veilig zwemplezier met zich meebrengt. Een kind zoveel sterker is na het behalen van de eisen voor dit zwemdiploma in vergelijking van het B diploma. Met de komst van zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van waterrecreatie, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Deze vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen van het c-diploma. Kinderen hebben tegenwoordig het diploma echt nodig!

3-4 maanden langer zwemles is een leven lang echt veilig zwemplezier toch meer dan waard?

2 gedachten over “C-diploma”

  1. Niet alleen het zwemABC geeft een zwemveilig kind. Ook het EasySwim diploma en er zijn nog meer organisaties die er voor zorgen dat kinderen zwemveilig kunnen worden.
    EasySwim sluit aan op de praktijksituaties. Dit maakt zwemmen ook leuk voor kinderen. En voor ouders door er boven op te zitten blijft je kind niet beter boven water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.