De bandjespolitie

Beste mama,
Ik heb net je blog gelezen. Je schrijft over een dagje zwembad met je drie kindjes waarvan de oudste een diploma heeft. Je hebt zojuist een standje gehad van de badmeester omdat hij vindt dat je een kind zonder diploma niet achter mag laten in het diepe als jij met de jongste naar de wc gaat. Je zoon zit al op zwemles en jij vindt dat hij zich goed kan redden. Je durft hem alleen achter te laten omdat je hem vertrouwd. Toen je dochter 6 maanden oud was ging je voor het eerst met haar zwemmen. Binnen een minuut werd je aangesproken door de badjuf. Je dochter moest bandjes om (Wat fijn trouwens dat je die mag lenen). Je noemt het badpersoneel de bandjespolitie en zwembadpolitie. Je stelt voor om het te doen zoals in Denemarken. Daar is er één strenge badjuf, die bij de ingang controleert of iedereen in de douche is geweest. In het zwembad lopen meerdere badjuffen en badmeesters. Zij hebben de grootste lol met de gasten. Het golfslagbad een keer extra aan? Even helpen je dienblad dragen? Iemand nat spetteren? Te leuk! Kleine in het golfslagbad zonder bandjes? Prima mevrouw, als u denkt dat hij dat kan.
Je eindigt je blog dat het je een verademing lijkt om je eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen in het zwembad. Dat kinderen die op zwemles zitten geen bandjes meer om hoeven.

 

Deze blog vraagt om een reactie van een moeder die ook werkzaam is als “de zogenaamde zwembadpolitie”.
Als je met je kinderen zwemt is het fijn om ze zo dicht mogelijk bij je te houden. Een opblaasbandje of zwemvleugels er tussen is het net iets minder fijn. Ze moeten om terwijl kinderen dol zijn op water, er graag in spelen en plezier maken. Juist ik als badjuf weet dat water een andere kant heeft. Bij mijn kinderen gaan de bandjes niet af. In mijn werk leg ik ouders altijd uit waarom die bandjes verplicht zijn. Dan vertel ik ze ook dat het er niet om gaat dat ik de ouders niet vertrouw of twijfels heb bij hun alertheid. Er zijn genoeg scenario’s te bedenken waar je als ouder geen invloed op hebt. Je kind wordt niet goed, een ander onoplettend zwembadgast springt bovenop je kind, jij wordt zelf niet goed en kunt je kindje niet meer vasthouden. Juist dan zijn de bandjes geen straf of zomaar een regel. Het is een bescherming voor je kind en voor jou als ouder maar ook voor mij als badjuf. Zodra ik aan het werk ben, ligt de eindverantwoording bij mij en mijn collega’s. Het is dus mijn taak om kinderen zo veilig mogelijk te laten zwemmen. En ja soms moet ik optreden als de bandjes of zwembadpolitie. Dit doe ik niet om te pesten, maar omdat ik de wetten van het zwembad ken, van kinderen houd en iedereen weer veilig naar huis wil zien gaan. Elk jaar overlijden er nog steeds kinderen door verdrinking. Volgens het CBS is het percentage het hoogst bij jongens van 1- 5 jaar.
In jouw blog maak je wel een goed punt. Je schrijft dat je het krom vindt dat een kind dat nog geen diploma heeft maar wel op zwemles zit verplicht is om bandjes en een mee zwemmende volwassene bij zich te hebben. Dit is ook als een kind misschien een paar weken later zijn diploma haalt. Heeft je kind zijn A-diploma gehaald dan mag je een kind buiten uit de auto zetten met een zwembroek en een euro in zijn tas, om hem twee uur later weer op te halen. Daar ben ik het zeker met je eens. De veiligheid en vaardigheid van je kind in het water loopt op met het behalen van de diploma’s. Alleen met het complete Zwem-ABC op zak is een kind echt veilig in het water.
Na het lezen van jouw blog blijft deze vraag in mijn hoofd ‘Zie je het nog steeds als je eigen verantwoordelijkheid als het toch mis gaat?’

 

12 gedachten over “De bandjespolitie”

 1. Helemaal met je eens. Mijn jongens moesten van mij hun bandjes om tot ze hun diploma hadden. Wel liet ik ze als het rustiger was met mij samen zonder bandjes zwemmen. Maar dan was ik er bij. En konden ze er zelf nog staan op hun tenen. Je zet niet alleen het leven van je kind op het spel. Maar ik denk dan ook aan de mensen er om heen. Hoe getraumatiseerd zijn die wel niet als het mis gaat met jou kind.

 2. Helemaal mee eens! Ik ben vroeger ook badjuf geweest in het Tikibad en daar waren genoeg ouders die hun kind zonder bandjes in het water lieten. Wij zeiden daar altijd iets van, soms tot vervelends aan toe, precies om de redenen die jij aandraagt. De reacties waren soms niet mals, maar je wilt niet weten hoeveel mensen (groot en klein) ik uit het water heb moeten redden… Toch niet zo gek die bandjes, zelfs voor volwassenen:)

 3. MIjn vraag wie ik het eerst uit het water moet halen als er iets gebeurt opent bij veel ouders de ogen wel nadat ik hetzelfde verhaal heb gehouden. En ja…de eigenwijze mopperende ouder blijf je houden denk ik. Hoe frustrerend voor beide kanten misschien. Ik ben blij te lezen dat de meeste collega’s hetzelfde erover denken.

 4. Veiligheid staat altijd bovenaan. Ik vergelijk het altijd met auto rijden. Geen rijbewijs niet achter het stuur. Geen diploma niet zonder bandjes.
  Ik ben ook badjuf. Water is zo leuk maar ook zo gevaarlijk. Waarom risico’s nemen als dat niet nodig is, voor alles komt een tijd, ook zwemmen zonder bandjes hoort daar bij.

 5. misschien heel dom van mij idd ik geef je groot gelijk maar als ik samen met mijn kind ( 4 ) in grote bad zit en ik heb hem vast heb ik idd geen bandjes om heel dom van mij terwijl ik heel oplettend ben soms is er idd onmacht of niet eens je eigen schuld en als er dan iets gebeurt kan ik mij zelf idd niet recht aankijken zonder mij schuldig te voelen . ook heb ik echt een water ratje daar bij zit hij meer in baby badje dan in diepe maar

  * ik ga zeker nu bandjes halen en niet meer zonder bandjes zwemmen in het diepe .
  je hoort mensen wel vaak zeggen moet ik toch zelf weten tot het zo ver is wat je liefste niet zou willen en dan had gedacht had ik maar of dat je eigen kind moet gaan redden of iemand anders . zo iets moet je niet willen dus je koppigheid aan de kant zetten en ja dan maar ff moeilijk met die bandjes beter dat dan ik had maar

  dankje voor je blogje
  ik geef je groot gelijk en ben met je eens

 6. Ook ik ben zwemonderwijzeres en toezichthouder! Wekelijks moet ik mensen uit leggen waarom de kinderen niet met de bandjes in het diepe mogen zwemmen, ze in het ondiepe niet mogen duiken en kinderen zonder diploma niet in het diepe mogen komen of dat ze de kinderen niet alleen mogen laten. Krijg ik van de ouders te horen: maar jij let toch op? Daar ben je toch voor? Maar wij hebben die regels nou eenmaal niet voor niets op gesteld en is zoals mijn collega zwemonderwijzers al schrijven: voor de veiligheid van je kind, jezelf en anderen. Jullie zijn ook niet de enigen in het bad waar wij op moeten letten, vaak moet ik op 100 tot meer mensen tegelijk letten, dus is het fijn als ik weet dat de ouders mij met deze taak ondersteunen. Daarbij kunnen de bandjes ook af schieten als een kind in het water springt en is het toch fijn dat je als ouder zijnde dan zelf kan reageren voor wij dat moeten doen? Als ik in een ander bad ga zwemmen zie ik ook vaak foute dingen gebeuren, wat voor geschreven is in andere landen, van goed mevrouw we zetten die golfslagbad wel aan terwijl uw peuter erin kunt verdrinken en dat soort dingen, maar dan ben je toch wel behoorlijk fout bezig! Je wilt het toch inderdaad niet mee maken dat je kind verdrinkt, omdat jij vindt dat wij de zwembandjespolitie zijn? Ook ik leg het altijd uit en soms word er nog niet naar me geluisterd en word je extra door mij in de gaten gehouden. Uiteindelijk voelt de klant zich dan bespiedt en gaat klagen bij mijn leidinggevende, die mij na mijn uitleg altijd gelijk zal geven, want ik moet de veiligheid waarborgen van de mensen in mijn bad en ik ben eindverantwoordelijke ervoor. Dus mensen, klaag alsjeblieft niet dat wij deze regels hebben. We willen gewoon dat jullie een fijne tijd in ons bad hebben, maar wel op een veilige manier en dat wij ook op een leuke manier ons werk kunnen doen.

 7. Wat een mooi geschreven stukje! Die bandjes/zwemvestjes zijn er idd niet voor niks. Mijn zoontje van 2 draagt altijd een zwemvestje. Mijn dochter van 8 heeft haar a en b diploma, je zou denken dat ze zich “goed” kunnen redden in het water, tot wij tijdens een familieweekend in een golfslagbad waren. Mijn dochter met 2 zwemdiploma’s en dus zonder bandjes wist niet hoe ze haar hondje goed boven water kon houden. Wat ik eigenlijk wil zeggen is, zelfs met een diploma moet je je kids ten alle tijden in de gaten houden. Ze glippen zo onder je vingers vandaan.

 8. Ik ben zelf buitenbadmedewerker.
  Ook ik spreek vaak mensen er op aan
  De reacties zijn soms vervelend maar ik doe het elke keer weer om dat ik er niet aan moet denken dat er wel wat gebeurt.
  Ook om het bad heen moeten ze bandjes dragen bij ons.
  Even 5 seconden onoplettendheid kan al te veel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.