Het liefste dragen

Rond de 24ste week van mijn zwangerschap vond ik het tijd worden om op zolder de babyspullen te voor schijn te halen om de heleboel maar eens te gaan uitzoeken. Stap voor stap maken wij ons klaar voor de komst van ons derde kindje. Babykamer krijgt een likje verf en het wiegje staat naast ons bed. Met de box willen we wachten tot de baby een aantal weken is. Tot die tijd gebruiken wij de kinderwagen beneden omdat deze toch in de woonkamer moet staan. Ik vind het heerlijk om te wandelen en zeker met een wagen. Je kan in Nederland overal vrij goed uit de voeten met een kinderwagen en zelf als je reist met de NS waar de trein in stappen alleen vrij wel onmogelijk is krijg je vaak zonder het te vragen hulp aangeboden! Okay je moet met de intocht van sinterklaas of andere drukke evenementen goed oppassen dat je niet weer iemand tegen de enkels duwt.

Hoe fijn ik de wagen ook vind toch wordt ik lichtelijk jaloers als ik een vriendin met haar zoontje in een draagzak zie op een verjaardag. Dat wil ik ook! Bij Josja en Melle heb ik het geprobeerd maar het lukte niet. Het was voor ons beide dan niet fijn. Heb 2 verschillende draagzakken en 1 draagdoek gehad. Een draagdoek kreeg ik met knopen niet onder de knie en met die draagzakken begon het al snel te trekken aan mijn schouders en kreeg ik last van mijn rug. Ik besluit me in dragen te gaan verdiepen want dit is misschien wel de laatste keer dat ik een kindje zo dichtbij me kan houden. Hopelijk voor maanden maar misschien wel voor een paar jaar.

nog voor ik mezelf er goed in heb verdiept kom ik met een zwemlesmoeder in contact. Zij is draagconsultent van Het Liefste Dragen. Precies dat wat ik nodig had. Jolien is 2 weken als Carolien langs komt voor een consulten. We passen verschillende doeken en zakken met een speciale pop. De eerste die ik pas wordt het. Ik voel aan heel me lijf dat deze goed zit en het gewicht goed verdeelt wordt.

In haar enthousiasme over dragen legt ze uit waar het dragen vandaan komt. Wij zijn uit nature dragers net zoals de aap. We dragen ons kindje tot het zelf mee kan. Maar waarom doen we het dan niet meer? Hierin kan ik als eerst de nuance aanbrengen dat in het merendeel van de culturen op de wereld de kinderen nog wel gewoon gedragen worden. Slechts in klein aantal rijke westerse (en vlakkere) landen is het dragen van kinderen op de achtergrond geraakt. Toen rond 1900 de kinderwagen zijn intrede deed, werd dit een statussymbool. Eerst voor de hele rijken, ze hoefden hun kind niet te dragen maar konden het heel luxe meerijden in een karretje. Het kind werd nu geduwd in plaats van gedragen. Het heeft dus te maken met status en geld.

Nu is Jolien 7 weken en loop ik graag een rondje met haar in de draagdoek en heb ik mijn beide handen vrij om met Josja en Melle hand in hand te lopen!

Wat een rijkdom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.