Samen zwanger #3

Hoe is het om samen zwanger te zijn met je 2 oudere zussen? Astrid is de jongste van de drie en vertelt haar verhaal.

Samen zwanger

Als klein meisje was ik altijd druk in de weer met poppen. Ik verzorgde ze, voerde diepe gesprekken met ze en miste ze oprecht als wij op vakantie waren en ik ze vreemd genoeg niet allemaal mee mocht nemen. Wanneer iemand mij vroeg wat ik later wilde worden was het antwoord standaard: kraamverzorgster, in mijn hoofd was dat de hele dag knuffels met baby’tjes.
Naarmate ik groter werd verdween mijn wens om kraamverzorgster te worden, maar mijn kinderwens groeide.


Toen ik in 2016 te horen kreeg dat Marjolijn zwanger was, was dit even een schok. Ook Jaap en ik hadden al langere tijd een kinderwens en dit verliep tot nog toe niet zoals wij hadden gehoopt.
Enkele weken later kwam ik er al achter dat ook ik zwanger was. Hoe bijzonder, samen zwanger zijn met mijn zus.
Op vakantie in Toscane vertelde ik het aan Anneke, mijn oudste zus. Ze was blij voor mij en vond het idee van zwangere zusjes heel bijzonder. Nog geen 2 weken later wist ook Anneke dat ze zwanger was, bizar, bijzonder, wonderlijk. 3 zussen, 1 wens.

Gek genoeg was het verschil in leeftijden weg toen we samen zwanger waren. Ik voelde mij absoluut niet meer het jonge zusje.
De zwangerschap verliep voor ons alle drie op een andere manier. Mijn zwangerschap was niet zo fijn, ik had veel complicaties en voelde mij verre van fit. Wanneer mensen mij vertelde dat ik vooral erg van mijn zwangerschap moest genieten, knikte ik ja, maar hoopte ik dat de 9 maanden snel voorbij zouden zijn.
Het was heerlijk om mijn twijfel, angsten en hormonale uitspattingen te kunnen delen met mijn zussen. Al moet ik wel eerlijk zijn, hormonen maken communicatie niet altijd makkelijker en soms waren we elkaar ook best wel eens even zat, maar ook daar ben je zussen voor. 

Mijn bevalling verliep helaas ook niet zoals dat je hoopt dat het gaat, dit bracht de nodige stress en tranen met zich mee. Hoe druk mijn zussen ook waren met hun eigen gezin, ze waren er altijd voor mij. Het feit dat zij door dezelfde fase gingen als ik, maakte dat ik mij grotendeels begrepen voelde en ik mij ook nooit hoefde te verantwoorden als ik niet lekker in mijn vel zat of geen behoefte had om het huis uit te gaan.
De steun die mijn zussen mij hebben gegeven, heeft er mede voor gezorgd dat ik de tijd had om alles te verwerken en vertrouwen kreeg in het moeder zijn. Hier ben ik ze dankbaar voor.
Onze band was altijd goed, maar sinds wij het moederschap delen, is onze band sterker dan ooit. Ik ben super trots en dankbaar dat deze twee vrouwen mijn zussen zijn. Samen zwanger zijn zal waarschijnlijk niet snel meer gebeuren, maar samen moeder zij wij voor altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.