Wonen in Utrecht

Ooit ben ik beland in Utrecht. Niet toevallig maar zeer bewust.
Ik ben opgegroeid in Harderwijk op de bosrijke Veluwe en toen kende ik Utrecht alleen van de landkaart. Het leek mij een verschrikkelijke stad om te wonen. Er stonden alleen maar snelwegen omheen. Wat een herrie, wat een drukte en wat een stank zal dat zijn! Ik was er toen nog nooit geweest.

 

Vervolgens ben ik gaan studeren in Amsterdam. Een prachtige internationale stad, maar een maatje te groot voor mij. Inmiddels had ik Utrecht leren kennen via diverse vrienden die er woonden. En Utrecht bleek voor mij precies de juiste maat. Een mooie stad, een overzichtelijke stad en een gezellige stad. Ik voelde mij er thuis.
Het leuke van Utrecht vind ik vooral de kleinschaligheid. Alles is goed loopbaar en fietsbaar. Sterker nog, met een auto kom je nergens. De kleinschaligheid zie je bijvoorbeeld ook terug in de aanpak van evenementen: alle grote evenementen worden in kleine stukjes gehakt. Zo zijn er elke maand Culturele Zondagen – verdeeld over de hele stad. Zo is er het jaarlijkse Smartlappenfestival – verdeeld over vele kroegen. Zo is er het TweeTakt Festival – verdeeld over vele plekken en theaters. Tot aan het Nederlands Film Festival toe – verdeeld over de diverse bioscopen. Het motto van Utrecht is: maak het klein. Geen macho-gedoe maar de menselijke maat. En met elkaar wordt het uiteindelijk toch een groot ding. Ik vind Utrecht daarom een vrouwelijke stad. Niet ik-ik-ik, groot en onpersoonlijk, maar samenwerkend, kleinschalig en menselijk. In die sfeer voel ik me thuis.
Waar ik destijds wel moeite mee had, was om ‘binnen te komen’. Amsterdammers zijn opener en geïnteresseerder naar onbekenden. Door de kleinschaligheid zijn de clubjes in Utrecht vaak hechter (ons-kent-ons) en word je minder snel opgenomen in een vriendenkring. Dat duurt even. Maar als je eenmaal vrienden hebt gemaakt, dan kom je er ook niet meer vanaf. Vriendenkringen zijn hecht en worden bijna familie. Inmiddels heb ik er een bijzonder leuke en uitgebreide familie bij gekregen. Je ziet de Dom, de grachten en de snelwegen, maar het is vooral de sfeer die Utrecht voor mij Utrecht maakt. Daarom ben ik destijds in Utrecht gaan wonen. Ik kan dan ook iedereen aanraden om eerst ergens het sfeertje te proeven en daar te gaan wonen waar je je thuis voelt. En voor mij is dat Utrecht. Bovendien valt het met de herrie, de drukte en de stank reuze mee. Vertrouw dus nooit op Google Maps.

Joost Augusteijn

2 gedachten over “Wonen in Utrecht”

  1. Wat een super leuke blog! En zo herkenbaar voor mij. Zelf ben ik 10 jaar geleden van Texel naar Vleuten verhuisd. Ik ging werken in Utrecht en werd verliefd op de stad. Vooral de culturele wereld is daar groot maar goed te overzien. Iedereen verklaarde mij voor gek. Nu weet ik……dan maar gek.

    1. Ha gekke Renske! Wat leuk dat je verliefd bent geworden. Er is inderdaad ook van alles te doen in Utrecht – daar vallen ook nog vele blogs over te schrijven. Geniet lekker van de stad 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.