Wonen op Urk

Mijn naam is Irma, ik woon samen met mijn man Harm Hendrik en dochtertje Nina (bijna 3 jaar) in een arbeiderswoning aan de rand van Urk. Ik woon al sinds mijn geboorte op Urk, net als mijn ouders. Mijn man is in Zuid-Afrika geboren, en is later met zijn ouders in Nederland komen wonen. Eerst op Urk en later in een dorpje hier vlakbij.

Hoe ben je in deze plaats gekomen?
Mijn ouders woonden hier, en ik ben hier blijven wonen, nu samen met mijn man en ons dochtertje. Ik vind het fijn om dichtbij ons familie en vrienden te wonen. Ook is het dichtbij de winkel van mijn man.

Wat vind je wel/niet leuk aan deze plaats?
Het is klein (al wordt het de laatste jaren wel stukken groter) je kent elkaar, en als dat niet zo is dat voelt het wel zo! Je kan overal gemakkelijk naar toe, prachtige havens, strandjes, vuurtoren, kleine oude huisjes, maar ook de winkels, restaurants en (grote!)sportverenigingen. Het medeleven met elkaar is erg groot, bij overlijden, bij ziekte, maar ook bij de leuke dingen in het leven zoals je trouwdag of een geboorte. Ik heb kaartjes gekregen van mensen die ik niet (persoonlijk) ken, dat is toch mooi!

Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen aan een dorp. Niet altijd alles is rozengeur en maneschijn. Toen ik nog op school zat en met het OV reisde vond ik dat wel echt een drama. Een snellere verbinding zou dus wel mooi zijn.
Maar waar ik me echt aan irriteer, is dat Urk altijd zo breed uitgemeten wordt in de media. Het liefst met de kop: ‘Christelijk Urk’. Maar het ergste zijn dan de reactie’s die er op komen. Vooral bij berichten waarbij iemand is overleden door een ongeluk, moord of zelfmoord vind ik het echt verschrikkelijk, reactie’s als ‘hij zal wel gesnoven hebben’ of ‘morgen maar even extra bidden in de Kerk’ vind ik echt niet kunnen. De nabestaanden lezen dit ook, een berichtje met ‘sterkte’ of ‘gecondoleerd’ is echt genoeg! Maar dit is denk ik niet op te lossen, mensen kunnen lekker los gaan onder de reacties. Het zou pas stoppen als nieuwssites hun reacties uit zetten op bijvoorbeeld Facebook. Maar de nieuwssites weten ook dat dit goed is voor hun algoritme… Dit ‘probleem’ geldt niet alleen voor Urk maar ook voor andere dorpen waar men overwegend Christelijk is.

Wij, mensen die op Urk wonen, komen echt niet van een andere planeet. Ja ook hier wordt drugs gebruikt, een biertje gedronken, een beerenburg-cola en een wijntje. Net als in Zwolle, Delft, Maastricht en Brabant. En natuurlijk praat ik de drank en drugs niet goed, ik ben er ook absoluut geen voorstander van, maar dat de media alleen Urk er tussenuit pikt zijn we nu wel een beetje klaar mee.

Wat vind je de mooiste plek?
Als jullie een keer een bezoek komen brengen aan dit mooie dorp ga dan zeker een kijkje nemen bij het monument. Bij het ‘Kerkje aan de Zee’, midden in het dorp staat het beeld van een vissersvrouw die nog één keer achterkom kijkt naar de zee van waar haar geliefde(n) had(den) moeten komen. Het plein is omringt met zwarte marmeren platen waar alle namen op staan van hen die op zee gebleven zijn. Heel veel van deze namen zijn ook nooit teruggevonden. Op 11 mei 1968 werd door koningin Juliana het vissersmonument onthuld. Dit vind ik misschien niet de mooiste plek, maar wel de bijzonderste die ik graag met jullie wil delen.

Groetjes, Irma

Irma ten Napel
www.irmatennapel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.