Het letterfeest

Na 6 weken zomervakantie gaat op 21 augustus de wekker weer. Wij maken ons alle 4 klaar voor Josja haar eerste schooldag. Met haar nieuwe rugtas, broodtrommel en beker fietsen we naar school. Aangekomen op school zetten we met met lichtelijks spanning haar fiets in het grote fietsenhok en lopen hand in hand het schoolplein op. Gelukkig voor Josja en stiekem ook voor mezelf mogen ouders de eerste dag mee naar binnen. Als eerste lopen we het nieuwe klaslokaal in. Het is een grote ruimte gevuld met kleine bureautjes en stoeltjes keurig 2 aan 2. Op elke hoek van de tafeltjes staat de naam van het kind van wie het plekje is. Samen zoeken we haar naam op. Helemaal vooraan bij de juf staat Josja haar bureau. Wat een geluk haar vriendje zit naast haar. Een mooi veilig plekje. In haar laatje liggen potloden, pennen, boekjes, schriften en een letterdoos. Als al haar klasgenootjes binnen zijn komt daar het afscheid. Een dikke kus en knuffel en dan gaan we. Bij het raam nog 1 keer zwaaien.

Ik zie ze zitten. 21 kinderen klaar voor het echte grote avontuur. Niet meer zittend in een kring waarin ik haar elke ochtend in groep 2 nog een dikke kus gaf. Waar we samen haar jas ophingen. Ze mij de werkjes van die week liet zien. Dat klaslokaal vol met speelhoeken, een eigen kleuterplein, een klein fietsenhokje en een eigen kleine ingang. Nee vanaf nu doet ze mee met de grote kinderen en is er niks meer te zien van dat kleine kleutermeisje.

Vanaf de eerste schooldag ligt meteen het tempo hoog. Lezen; hakken, zoemen en op tempo. Reken, klok kijken, schrijven en ga zo maar door. Wat gaat dit snel en wat moeten wij hier allemaal aan wennen. Soms gaat het iets te snel voor Josja en zie ik aan haar dat ze graag nog even die onbezorgde kleuter wil zijn. Maar ze doet het, ze leert en groeit en met de hele klas vliegen ze in een paar maanden tijd door de eerste 6 kernen heen van veilig leren lezen. En dat is een mijlpaal. Voor haar en al haar klasgenootjes. Ze hebben alle schrijfletters geleerd een mooie reden voor een feestje! Tijd voor het letterfeest.

Trots vooral heel trots op deze groep 3 die nu zelf voor het slapen gaan een boekje kunnen lezen. Die het tempo hebben volgehouden en hard hebben gewerkt om dit te halen. Het was een enorme omschakeling voor ons allemaal maar met dank aan hun geweldige juf staan hier nu 21 kindjes een feestje te vieren.

2 gedachten over “Het letterfeest”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.