Vluchtelingen in ‘Waterland’

Naar aanleiding van de verdrinking van de Syrische vluchteling is er veel onrust in zwembadwereld o.a. op social media is er veel aandacht voor. Op Facebook zag ik de de volgende stelling voorbij komen.
Gratis zwemles voor vluchtelingen is normaal! Eens of oneens?
Duizenden reacties werden er gegeven op deze stelling.
Met de stelling ben ik het oneens. Toch vind ik dat er iets moet gebeuren.
Waarom ik het er mee oneens ben zal ik uitleggen. Als badjuf wil ik tijdens mijn werk de risico’s in en rond het zwembad zo klein mogelijk houden. Elke bezoek wil ik veilig zien zwemmen. Welke leeftijd of afkomst je ook hebt. Ik wil je zien genieten en lachen! Ik wil ook dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig naar huis gaat. Dat er risico aanwezig is in het zwembad weet ik al heel mijn leven. Ik ben op gegroeid in Nederland “Waterland”. Ik ben gewaarschuwd voor de gevaren. Ik heb mijn zwemdiploma als 5 jarig meisje gehaald. Nu vertel ik mijn kinderen over de keer zijde van water. Heeft mijn dochter haar A en B gehaald omdat ik het van huis uit heb meegekregen. Alles om het risico zo klein mogelijk te houden.

Velen asielzoekers hebben dit niet van huis uit mee gekregen. Hun ouders weten niet van de gevaren omdat ze simpel weg niet met water om zich heen zijn opgegroeid. Wat als je dan in dat verre Waterland terecht komt. Wat als je dan in je welkom pakket van de gemeente een kaartje krijgt om vrij te zwemmen. Mag ik dan als badjuf van deze klanten verwachten dat ze de gevaren weten? Dat ze weten dat de kinderen die wel zonder bandjes het water inspringen eerst ongeveer een jaar zwemles hebben gehad? Dat ze zonder zwemvaardigheden een verhoogt risico lopen op een verdrinkingsdood?
Nee, dit mag en kan ik niet van ze verwachten.
Daarom is het zo belangrijk om asielzoekers te vertellen over Nederland als waterland, het gevaar in zwembaden maar ook daarbuiten. Over wat er kan gebeuren, over waarom zwemles zo belangrijk is. Wat er voor mogelijkheden zijn. Dat zwembandjes verplicht zijn. Dat het risico voor volwassenen net zo groot zijn als voor hun kinderen.
Dat hierin voor mij als badjuf een grote rol speelt besef ik maar al te goed.
Het kan niet volledig alleen aan het zwembadpersoneel over gelaten worden! Er is genoeg buitenwater te vinden waarbij geen toezicht is. Om de asielzoekers, omstanders en het zwembadpersoneel of hulpverleners te beschermen zou dit een grote en belangrijk punt moeten zijn tijdens de integratie.

Mijn boodschap is: Geef de asielzoekers mee wat wij van huis uit hebben meekregen.

Eén gedachte over “Vluchtelingen in ‘Waterland’”

  1. Goed stuk. Op school bij ons gaan de Syrische kinderen verplicht mee naar zwemles van groep 4&5. Ook al zitten ze bijv in groep 7 of 8. De gemeente waarin de school staat, subsidieert nog gewoon school-zwemles…wat n luxe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.